Hur ömtålig är egentligen en sphynx ???

Jag fick häromdagen frågan om hur ömtålig en sphynx egentligen är, så jag tänkte ta upp det lite här !
En Sphynx är ju en katt och vad gäller hur man handskas med den så tål den som andra katter. Detta innebär att man ska vara lika försiktig som med vilken katt som helst. Ingen katt tycker ju omatt bli illa behandlad.
Man kan lyfta, bära kela och gosa med sphynxen precis som med vilken annan katt som helst. Och man behöver inte vara överdrivet försiktigt.

Däremot är sphynxen extra ömtålig på andra sätt, det är då framförallt kyla och solsken som det handlar om !
Eftersom sphynxen inte har någon päls klarar den inte av kyla så bra. Därför är sphynxen en inne katt. och på vintern bör den absolut hållas inne, (på sommaren kan den komma ut ibland men vi kommer till det)
om man under vinter tid behöver ta ut katten, tex om man ska till en utställning eller till vetrinären så bör man vara försiktigt, alltid ha den i bur, alltid ta bilden, kan även vara bra att man startar upp bilen så att den hinner bli varm, fast är man ensam kan det ju vara svårt. Sen är det jätte bra att
ha en tröja eller liknande på katten. Det finns många små söta klädes plagg som man kan köpa till katter
(och hundar) och dessa fungerar utmärkt. Dtet finns även vissa uppfödare som syr upp kläder specielt för sphynxar (tex Tellys) så det är inte så svårt att få tag på !

Från tellys kollektion

   

Det kan även vara bra att man har en filt/pläd med som man kan svepa in katten i om det är riktigt kalt. Men under vintertid bör man helst försöka hålla sig inne.

På sommaren då ? på sommaren kan en sphynx tillåtas vara ute, men då ska det vara under korta perioder och inte i direkt solsken. avsaknaden av päls gör att katten väldigt lätt bränner sig och det är ingen rolig historia. Det kan även resultera i dyra vetrinär räkningar så det bör undvikas.
Men korta stunder i gräset i skuggan är helt okej, naturligtvis under uppsyn och det måste vara varmt ute så katten inte fryser !
Innomhus då ? Är det farligt att katten ligger i sol ljus då ? Nej det är det inte, alla katter älskar att sol bada och även sphynxen , så inomhus kan den gärna få ligga och solbada.

Solbadande Coco !
image28


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0