Klor

Presic som på alla katter måste man hålla efter klorna på en sphynx. Det är kanske tom ännu viktigare på en sphynx, särskilt om man har mer än en. Som alla katter busar/bråkar ju sphynxarna med varandra och när de då kan klösa varandra så kan det bli värre på en Sphynx eftersom de inte har någon skyddande päls.

När man klipper klorna är det mycket viktigt att inte klippa så man klipper i pulpan, detta gör oerhört ont på katten och det kan dessutom blöda ganska mycket. Det är bättre att man klipper lite i taget och kollar emellan än att man klipper en gång och klipper för långt in.  Om man håller tassen/klon lite mot ljuset och vinklar den kan man se pulpan så att man ser vart man ska klippa., men behåll klo några mm framför pulpan.

Exempel på hur en klippta klor kan se ut !Sphynxen får lätt smuts och huduttsöndringar i klofickan. Den kan se ut lite som den gegga som dom får i öronen, som en brun gegga. Oftas försöker dom få bort denna själva när dom tvättar sig, men oftast lyckas dom inte få bort all så det är bra att hjälpa till med detta. Detta bör göras innan själva klippningen så att man ser sen när det är dax för klippningen.

När man rengör klorna är det även här bra att använda babyservetter/ våtservetter. Håll katten i ett stadigt grepp, det lättaste är att lägga katten på rygg i ditt knä. Jag brukar lägga dem så jag har deras huvud mot min mage och svansen/baken mot knäna. Sen håller man tassen i ett stadigt grepp så att dom inte kan dra undan den medans man klipper/rengör.  Sedan får man trycka lite försiktigt på en tå i taget så att hela klon kommer ut. Sedan måste man dra upp huden mycket försiktigt så att man även kommer åt "botten" på klon (vid rengöring) sedan tar man våtservetten och gnuggar försiktigt tills klon blir ren. Det brukar inte vara så svårt, men oftast tycker inte katten om det... men det är ändå nödvänigt att göra det. Det är inte bra för en katt att ha för långa klor och inte heller att ha smutts i hudfickorna.

Vid frågor eller tips på saker ni vill jag tar upp här så  lämna ett meddelande !

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0