Öronen !

Detta blir första innlägget i en serie som jag tänkte kalla skötsel ! Sphynxen är ju inte som andra katter och därför är det mycket skötsel med en sånhär katt som kanske inte förekommer med andra "vanliga katter".  Idag tänkte jag börja med att ta upp skötsel av öronen !

En Sphynx har inte så mycket päls i öronen, även om just öronen är ett av de ställen som det ibland kan förekomma lite päls. Avsaknade av päls gör attdet kommer mycket mer smutts i öronen på dem än på "vanliga katter" Detta gör att man måste hjälpa sphynxen att göra rent dess öron. Detta brukar naturligtvis inte vara någonting som katten uppskattar men det måste ändå göras.

Smuttset i öronen är som en brun gegga, det kan se lite ut som att katten har fått öronskabb, men det är bara vanlig vax och smutts så man behöver alltså inte använda någon medecin.

Exempel på hur det kan se ut.


När man rengör kattens öron ska man inte använda någon tvål              
eller liknande utan det bästa är att använda vanligt vatten.
 En annan sak som är otroligt bra att använda är färdigfuktade
baby servetter/våt servetter, men om man gör det är det noga
att man använder oparfyrmerade.Anväder man servetter så tar man en servett, jag brukar vrida dem lite runt fingret (tänk på att inte ha vassa naglar) och sen försiktigt stoppa fingret i örat och gnugga runt det. Den bruna geggan losnar och fastnar på servetten, man kan behöva byta ställe på servetten flera gånger. Detta upprepar man sedan tills örat är rent. Ibland kan man behöva använda en topps för att komma åt vissa ställen, då ska man fukta den med vatten, men inte så att den droppar. Men tänk på att inte stoppa ner toppsen i hörselgången. utan använde den endast i skarvarna i ytterörat.

Rengöring av öronen bör göras varje vecka, men på vissa katter får man göra det oftare.

Lämna gärna synpunkter och är det något ni funderar över så fråga gärna !
Har ni tips på saker ni vill jag ska ta upp så lämna ett meddelande !

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0